Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 18:14

Ovo je najstariji automobil u Hrvatskoj, ima 94 godine

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Drveni kotač najstarijeg u HR Drveni kotač najstarijeg u HR

U Dugoj Resi čuvaju Willys Overland proizveden 1916. godine u Americi.

Maksimalna brzina mu je 60 km/h. Troši desetak litara na 100 kilometara.

Ivan Štefanac (65) iz Duge Rese prije pet godina u Australiji ja kupio i restaurirao Willys Overland 75, automobil proizveden prije 94 godine u Americi. Zatim ga je dopremio u Dugu Resu, gdje ga i danas čuva.

Automobil ima četverocilindrični motor od 3000 kubnih centimetara i 25 konjskih snaga. Maksimalna brzina mu je 60 km/h. Troši desetak litara na 100 kilometara. No s njim je na dalek put nemoguće ići. Vozio je najdalje do Samobora. A inače ga vlasnik vozi nedjeljom ili praznicima jer je tad manja gužva.

Nezgodno je s njim izaći na cestu dok svi jure - kaže Željko Kekić, predsjednik Mrežnica classic kluba iz Duge Rese, čiji je član i Ivan Štefanac. Kaže kako automobil uopće nije teško održavati. Ima drvene kotače i mehaničke kočnice, i to samo na stražnjim kotačima. Sve dijelove vlasnik je nabavio u Australiji, gdje to nije veliki problem. 

Ovakav auto u Australiji može se kupiti za desetak tisuća dolara - ističe Kekić. Vlasnik ovog najstarijeg automobila u Hrvatskoj prije je vozio “bubu”, a sad sa svojim Willysom obilazi oldtimer susrete diljem Hrvatske. Nedavno ga je provozao u Buzetu.

Budući da vlasnik još veći dio godine živi u Australiji, automobil ima australske registracijske pločice. Dogodine će se za stalno preseliti u Hrvatsku pa se nada kako će ga moći registrirati s hrvatskim pločicama. Kompanija Willys Overland osnovana je 1908. godine.

Najpoznatija je prema proizvodnji vojnih džipova za američku vojsku u Drugom svjetskom ratu. Ali poslije su dio proizvodnje posvetili i civilnim džipovima.

Vaša fotografija

Naš izbor fotografija koje ste nam poslali...

BMW 2002 tii

Gilera

VW Buba

Zastava 750

Vaša iskustva

Pročitajte priču koju ste nam poslali. To su vaša Iskustva sa oldtimer vozilima. Pošaljite nam i vi svoju priču, fotografije i rado ćemo ju objaviti.