Četvrtak 9 Travanj 2020
Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 06:01

Panda 4x4 diesel

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Fiat Pande 4x4 diesel Fiat Pande 4x4 diesel

I tako jedan dan odlučih kupiti Fiatov 1.3 diesel motor nebi li nešto slagao i naučio tijekom zime. Prilikom kupovine čovjek kaže da neda samo motor i nek nosim cijelu školjku. Tako je i bilo. Za sitan novac kupio sam cijeli auto i na šlepi odvezao kući. Izvadio motor i objesio na lance - popravak može početi.

stari motor vani panda 13 diesel

ŠKOLJKA

Na dvorištu je ostala prilično trula školjka s kojom nisam znao što bi...

MOTOR

Krenuo sam sa radom na motoru. Ispustio ulje i skinuo poklopac spremnika ulja - kartera. Skinuo uljnu pumpu i dobrano ju oprao u lož ulju, kao i sam karter. Nakon toga skinuo; poklopac ventila, grijače, dizne, pumpu vakuuma, pumpu vode. Ostao je samo čisti blok sa glavom. Sve u svemu izgledalo je čisto solidno pa sam odlučio ne rastavljati ga dokraja, već samo dovesti u red.

Nakon temeljitog čišćenja krenuo sam sa slaganjem dijelova koje sam prethodno skinuo. Stari razvod; set zupčastog remena i vodena pumpa zamjenjeni su novima kao prvi korak. Ulošci na diznama kao i grijači također. Poslije toga vraćen je karter sa novom brtvom. Reinz mase bila je od pomoći. Poklopac ventila također je dobio novu brtvu. Motor je time više manje bio završen.

Elektropokretač i alternator provjereni i dovedeni u red. Zamjenjene četkice i ležejavi alternatora. Montirani i jedan i drugi uz novi klinasti remen. Više manje bio sam spreman probati ga dok još visi na lancu.

Nastavak priče slijedi....Motor imamo, što dalje?

Školjka dovedena u red...

POGONI I MJENJAČ

Originalni motor je FIAT-ov 1.3 diesel. Šteta ga je ne iskoristiti, ali mjenjač ne odgovara pogonu 4x4. U čemu je problem? Sve Fiat Pande 4x4 u originalu su dolazile s benzinskim motorom, obično 1.1. Takav motor ima manje snažan elektropokretač, ali veći dimenzijom od dizelskog. Znači treba upariti mjenjač benzinca sa dizelskim motorom. Ne preostaje ništa drugo već odrezati komad zvona originalnog mjenjača dizelaša i varenjem ga postaviti na mjenjač koji na sebi ima redukciju zadnjeg pogona,

Nije bilo lako. Iz drugog pokušaja uspjeli smo...

Video sadržaj

Prvi znakovi rada na lancu - Fiat Panda 1.3 diesel