Utorak 31 Ožujak 2020
Ponedjeljak, 23 Svi 2011 18:14

Ovo je najstariji automobil u Hrvatskoj, ima 94 godine

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Drveni kotač najstarijeg u HR Drveni kotač najstarijeg u HR

U Dugoj Resi čuvaju Willys Overland proizveden 1916. godine u Americi.

Maksimalna brzina mu je 60 km/h. Troši desetak litara na 100 kilometara.

Ivan Štefanac (65) iz Duge Rese prije pet godina u Australiji ja kupio i restaurirao Willys Overland 75, automobil proizveden prije 94 godine u Americi. Zatim ga je dopremio u Dugu Resu, gdje ga i danas čuva.

Automobil ima četverocilindrični motor od 3000 kubnih centimetara i 25 konjskih snaga. Maksimalna brzina mu je 60 km/h. Troši desetak litara na 100 kilometara. No s njim je na dalek put nemoguće ići. Vozio je najdalje do Samobora. A inače ga vlasnik vozi nedjeljom ili praznicima jer je tad manja gužva.

Nezgodno je s njim izaći na cestu dok svi jure - kaže Željko Kekić, predsjednik Mrežnica classic kluba iz Duge Rese, čiji je član i Ivan Štefanac. Kaže kako automobil uopće nije teško održavati. Ima drvene kotače i mehaničke kočnice, i to samo na stražnjim kotačima. Sve dijelove vlasnik je nabavio u Australiji, gdje to nije veliki problem. 

Ovakav auto u Australiji može se kupiti za desetak tisuća dolara - ističe Kekić. Vlasnik ovog najstarijeg automobila u Hrvatskoj prije je vozio “bubu”, a sad sa svojim Willysom obilazi oldtimer susrete diljem Hrvatske. Nedavno ga je provozao u Buzetu.

Budući da vlasnik još veći dio godine živi u Australiji, automobil ima australske registracijske pločice. Dogodine će se za stalno preseliti u Hrvatsku pa se nada kako će ga moći registrirati s hrvatskim pločicama. Kompanija Willys Overland osnovana je 1908. godine.

Najpoznatija je prema proizvodnji vojnih džipova za američku vojsku u Drugom svjetskom ratu. Ali poslije su dio proizvodnje posvetili i civilnim džipovima.