Subota 22 Siječanj 2022
Utorak, 30 Studeni 2021 19:24

Dulikravići - the brothers

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Dulikravići - the brothers Ekipa z Spačekima

Braća Igor i Nino Dulikravić, kao i većina dječaka, odmalena su voljeli automobile, a ta je ljubav prerasla u zavidnu kolekciju odltimera s kojom se malo tko tako mlad može pohvaliti. Danas ih imaju pet, a prvog kojeg su kupili bio je Citoren 2CV.
– Prije otprilike 15 godina brat i ja smo pregledavali stare obiteljske fotografije i među njima pronašli slike mame i tate u mladim danima kada su putovali tim starim Citroenima. Tako je pala odluka da i mi nabavimo jednog. Bio je to zeleni Spaček kojeg smo kupili 2008.godine i tu je krenula naša priča s oldtimerima – priča Igor i dodaje kako ni on ni brat tada još nisu imali vozačku dozvolu. Osim Spačeka, u svojoj kolekciji imaju i Dijanu, odnosno Citroen Dy, CX te još nekoliko koji čekaju restauraciju, a svoje automobile popravljaju samostalno. Neke su kupili u Hrvatskoj, dok je par Spačeka došlo iz Njemačke.
– Naši automobili prosječno su stari otprilike 40–45 godina. Kada smo ih nabavljali, svi do zadnjeg bili su u voznom stanju sa sitnim nedostatcima koje smo usput popravljali. O popravcima smo dosta toga naučili sami, uz pomoć tate, te preko Interneta, no velika su pomoć bili i savjeti starih mehaničara koji su svoj radni vijek radili i popravljali upravo takve automobile – priča Igor te dodaje kako su on i brat prije par godina u potpunosti restaurirali jednog Spačeka.
– Spaček je nekako poseban, simpatičan auto koji svojom pojavom izaziva smijeh i kod djece i kod starijih. Svojim oblikom podsjeća na kišobran na kotačima zbog platnenog krova koji se u ljetnim vožnjama otvara i pretvara ga u kabriolet. – objašnjava Igor. On i brat Nino u svojoj su kolekciji svojevremeno imali i Citroen DS, popularno zvanog Žaba, koji je proglašen najboljim automobilom svih vremena. Žabu su nažalost prodali jer je većinu vremena stajala u garaži, no zato su novac iskoristili za neke druge projekte.
Zanimljiva je činjenica da je Citroen jedna od rijetkih marki automobila koja održava druženja vlasnika Citoren vozila i to na svjetskoj razini. Jedan takav Svjetski susret Spačeka održan je i u Samoboru 2019.godine i bio je jedan od najvećih do sada: na njemu je sudjelovalo 3858 vozila iz 41 zemlje svijeta.
Takvi susreti nisu strani ni braći Dulikravić koji su kroz takva druženja proputovali Europu i upoznali mnoge zaljubljenike u stare automobile baš poput njih samih. – Osobno smo do sada sudjelovali na TRI takva svjetska susreta, u Češkoj 2009., Poljskoj 2015. i Hrvatskoj te na desetke manjih klupskih i međuklupskih susreta od Italije, Njemačke, BiH i Srbije. Najdalji put koji smo prevalili je bio 2015. kada smo vozili skroz do sjevera Poljske, do luke Gdansk preko 1500 km – prisjeća se Igor. (Izvor: Glas Podravine i Prigorja)

Više u ovoj kategoriji: « Land Rover Forward Control 2B

Google oglas

Istaknuti oglas