Nedjelja 5 Travanj 2020

Oldtimeri: dobri duh starine

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U Hrvatskoj ima dosta obrtnika koji popravljaju oldtimere, ali zbog krize imaju poteškoća u poslovanju. Ulaskom Hrvatske u EU, postali bismo konkurentniji i k nama bi mogli dolaziti stranci koji žele popraviti svoje oldtimere. Zbog toga bi se mogli školovati mladi mehaničari koji bi se zapošljavali u radionicama za popravak oldtimera. BMW, Mercedes, Ford model T, Mini Moris... nekada i sada. Automobili stariji od 30 godina imaju veću tržišnu vrijednost od svoje “mlađe braće”, automobila današnjice. Trend u Europi je da se takva vozila uređuju i restauriraju zbog očuvanja kulture, tradicije, ali i u promidžbene svrhe, primjerice snimanja raznih spotova i reklama. Taj je trend sve više prisutan i u našoj zemlji. U Europskoj uniji razvijena je kultura očuvanje starine, posebice starih automobila. To se najbolje može vidjeti na oldtimer sajmovima u Padovi, Beču, Rimu, Essenu..

Bez obzira na to što mnogi u Hrvatskoj još uvijek nisu u potpunosti prepoznali značaj starih automobila, naši zaljubljenici u takva vozila redovno posjećuju strane sajmove gdje skupljaju iskustvo, prate trendove te sve to žele preslikati i na hrvatske oldtimere. Kako bi se neki automobil registrirao kao oldtimer, prije svega mora zadovoljiti određene starosne kriterije. Osim toga, njegovi dijelovi u potpunosti moraju biti originalni. Pri registraciji plaća se samo 50 posto cijene određene za tu vrstu i kubikažu vozila, a na tehničkom pregledu oldtimer ne podliježe eko testu. Vozila starija od 40 godina ne trebaju imati ni pojas za vezanje vozača i suputnika. “Oldtimeri pridonose zaštiti prirode - njihovi dijelovi se ne odlažu na divljim odlagalištima, a automobili ne završavaju na deponijima već se renoviraju i izlažu na raznim izložbama. Značajni su i kao turistička atrakcija. U Hrvatskoj djeluje oldtimer savez (HROS) koji okupljaja oko tridedesetak oldtimer klubova. Neki od tih klubova jednom godišnje organizira reli oldtimera ili određeni vid okupljanja. 

Govoreći o cijenama oldtimera, oni imaju tzv. dvostruke cijene. Prvu cijenu diktira tržište što znači da ako se pojavi više istih izložbenih primjeraka, tada je cijena niža. Druga je cijena osobna vrijednost vozila u što su uključeni radni sati i popravak dijelova. No, važno je znati da vrijednost takvih vozila iz godine u godinu raste, odnosno da sa starošću vozila raste i cijena. “Iako se cijene nekada i danas ne mogu uspoređivati, ipak treba istaknuti kako bilo koji automobil danas vrijedi više nego kada je bio proizveden. To znači da, primjerice, popularni Fićo iz 1967. godine danas vrijedi oko 5000 eura za razliku od godine kada je proizveden i kada mu je cijena bila oko 2000 do 3000 njemačkih maraka.