Ponedjeljak 8 Kolovoz 2022

Ukratko o lakiranju u "sam svoj majstor" varijanti Istaknuto

Napisao
Ocijeni sadržaj
(64 glasova)
Priprema za lakiranje Priprema za lakiranje

Kod pripreme za lakiranje prvo ide grubo kitanje. Ako je na autu rađena limarija, ako je bio udaren, ili općenito ako treba deblji sloj, prvo se kita PE kitom armiranim staklenim vlaknima. Staklena vlakna služe kao pojačanje, pa neće pucati.

Zatim se brusi do približno željenog oblika, grubljim brusnim papirom (80,100,120). Zatim se kita običnim PE kitom preporučljivo u 2 ili više tanjih prolaza koji su međusobno okomiti. Pa opet brušenje brusnim papirom 150 ili finijim.
Zatim opet kitanje finim nitrokitom za lopaticu. On je rijeđi, a po potrebi se može još razrijediti nitrorazređivačem. Opet brušenje finijim brusnim papirom.
Postupak ponavljate sve dok ne dobijete željeni oblik bez rupica, neravnina i slično. Prsti su tu najosjetljiviji instrument.

Zatim je na redu brušenje kompletnog automobila vodobrusnim papirom 240. Površina mora biti što bolje glatka, ali bez sjaja. Vodobrusnim bapirom brusi se uz što obilnije zalijevanje vodom. Voda služi za hlađenje brusnog papira i kao mazivo. Preporučljivo je imati dvije kante s vodom. Iz čiste isplahujete auto, a u drugoj čistite papir.

Tu ne žalite muke truda i vremena, jer ce vam se kasnije sve to vratiti.

Nakon što ste zadovoljni rezultatom operite i osušite cijeli automobil. Zatim uzmite krpu koja ne ostavlja dlačice,i nitrorazređivacem prebrišite cijeli automobil. Zatim ga još jednom prebrišite odstranjivačem silikona. Ovaj korak je obavezan, jer mnogi autošamponi, politure i sl. sadrže silikone, koji ako nisu temeljito odstranjeni uzrokuju tzv. narančinu koru.

Nakon toga na redu je šprickit. Postoje jednokomponentni i dvokomponentni.
Jednokomponentni se samo razrijedi nitrom do gustoće potrebne za prskanje.
Dvokomponentni je puno kvalitetniji jer za njegovo prosušivanje ne utjecu vanjski čimbenici, nego veže kemijskom reakcijom dviju komponenti.

Šprickit dobro veže na prethodni sloj, služi kao temeljna boja, a ujedno i zapunjava sitne rupice i ogrebotine kod brušenja. Ukoliko ste imali neki propust kod prethodnih faza, to će se sada pokazati, pa ih otklonite nitrokitom.

Zatim je opet na redu brušenje vodobrusnim papirom 600 ili 800. Sad ste već pravi stručnjak za to. Gledajte da površina bude što bolje glatka, ali da ne skinete sloj šprickita. Opet isperite i osušite automobil i prebrišite nitrom. Što se tiče pripreme, auto je spreman za lakiranje.

Samim ovime ste već uštedjeli puno ručnog rada, koji je kod lakiranja ujedno i najskuplji. Što se tiče lakiranja toplo vam preporučamo da auto odvezete u termolakirnicu, jer sad to više ne bi trebalo puno koštati, a rezultat ce biti najbolji. Nema prašine, vlage, majstor ima priučenu ruku...

Ako ste uporni i želite to napraviti sami, idemo dalje...

Kompresor za prskanje mora imati što veću zapreminu posude, tako da se komprimirani zrak stigne hladiti i izdvojiti što više kondenzata. Nadalje, mora biti obavezno opremljen odvajačem kondenzata (vode i ulja). Tlak na izlazu treba biti 4-5 bara. Razlika ulaznog i izlaznog tlaka mora biti što manja, jer se kondenzat izdvaja kod nagle promjene tlaka. Kad počnete prskati, kod uključenja kompresora preporučljivo je malo stati i pričekati da se isključi. Time si osiguravate da vam tlak ne padne ispod optimalnog. Nadalje,kod ponovnog punjenja posudice, boju uvijek dobro promiješajte, odspojite pištolj i ispuhnite malo crijevo jer postoji mogućnost da se ipak stvorio kondenzat.

Prskanje izvodite u minimalno 2 sloja, međusobno okomitih (prvi gore-dolje, drugi lijevo-desno). Kod prskanja uvijek malo prođite preko ruba površine, jer vam ruka zastane na trenutak kod promjene smjera, a to može dovesti do curenja. Prostoriju u kojoj mislite prskati, obilno isperite vodom da biste što više odstranili prašinu. Poželjno je cijelu prostoriju obložiti plasticnom folijom. Prije prskanja dobro je pod prostorije poprskati vodom.

Kod prskanja obavezno koristite masku za dišne organe (kofil i sl.), jer ćete imati priličnih problema s slijepljenim dlačicama u nosu. Nakon što ste završili s prskanjem, odmah napustite prostoriju zbog dizanja prašine. Prostorija treba biti osigurana od propuha. Nemojte prskati na temp. manjoj od 15'C, jer se može dogoditi da vam boja matira ili se ulovi previše prašine. O temperaturi ovisi vrijeme za koje je lak suh na prašinu, a poželjno je da je što kraće. Ovo vrijeme piše na limenki ambalaže.

Auto nemojte dirati najmanje 24h.

Ukoliko vam rezultat nije po volji, neke stvari se mogu ispraviti poliranjem, ali na to jedno vrijeme zaboravite jer lak svoju tvrdoću postiže nakon otprilike 6 mjeseci. U tom vremenu auto nemojte prati spužvom nego samo obilnim mlazom vode ili miniwashem.

I još nešto o laku kod prskanja. Postoje jednokomponentni tzv. kunstharz lakovi. To je najjeftinija vrsta lakova (oko 100 kn/kg). Uz njih ide utvrđivač (harter) u količini do 10%. Razređuju se posebnim tzv ZS-razređivacem, a nikako nitrom. U boju se može dodati i malo čistog benzina (ljepši sjaj). Za mjerenje gustoće boje služi posebni lijevak zapremine 1 dl, s rupicom promjera 4mm. Lijevak se napuni bojom te se mjeri vrijeme potrebno da isteče sva boja. Ispravno razrijeđena boja mora isteći u vremenu 18-20 sekundi pri temp 20'C.

Ukoliko ste početnik ovu boju vam preporučamo, jer ćete napraviti manje štete ukoliko vam ne uspije, a možete uzeti i kilu dvije više pa prije isprobati na nekoj ogradi (ograda će dugo biti lijepa i sjajna jer je boja otporna na vremenske utjecaje).

Zatim postoje dvokomponentni lakovi, puno kvalitetniji i otporniji na ogrebotine (tvrdi) i trajniji, također njihovo stvrdnjavanje ne ovisi toliko o ishlapljivanju otapala, nego međusobnim vezanjem komponenti. Cijene ovih lakova su nešto ispod metalik lakova.

Zatim postoje i metalik lakovi. Automobil se prvo prska pigmentnom bojom, a zatim se na još mokri prethodni sloj prska bezbojni zaštitini lak u najmanje dva sloja. Alat nakon upotrebe temeljito rastavite i operite nitrom, ivasolom ili benzinom.

Što se tice pištolja za prskanje nikako vam ne preporučamo onaj jeftinjak, jer on nema tako finu regulaciju mlaza. Preporučamo vam pištolje koji su u cijenovnom rangu od nekih 500-tinjak kuna nadalje.

Što se tiče prskanja plastičnih dijelova prije bilo kojeg postupka pripreme dio je potrebno temeljito oprati deterdžentom, odmastiti i preprskati plastic-primerom. Svi postupci zahtijevaju što više čistoće i pedantnosti.

Još jednom vam toplo preporučamo da pripremu odradite sami, a samo prskanje prepustite profesionalcu kako vam sav trud oko pripreme ne bi propao.

Google oglas

Istaknuti oglas