Ponedjeljak 8 Kolovoz 2022

Izbor radionice za restauraciju

Napisao
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
Radionica Radionica

Ako ste u potrazi za radionicom koja će obaviti restauraciju vašeg oldtimera, potrebno je odabrati radionicu koja je to u stanju i odraditi. To kod nas i nije tako jednostavno, jer ih je vrlo malo.

Zasigurno bi bilo najbolje da restauraciju izvrši radionica specijalizirana ne samo za restauracije oldtimera, već specijalizirana radionica koja se bavi restauracijom vaše marke i tipa vozila.

Nijedna radionica ne može znati sve o svim vozilima ikad proizvedenim. Ako ste vlasnik talijanskog sportskog oldtimer vozila, teško da će radionica specijalizirana za popravak američkih vozila to odraditi kako treba i na vrijeme. Ako nikada nisu radili na vašem tipu vozila, lako je moguće da im vaše vozilo posluži kao eksperimentalno na kojem će se učiti.

Kada odaberete radionicu koja će vam naplatiti satnicu svog rada, svaka minuta košta. Svaki proces restauracije oldtimera zahtjeva stručnu i iskusnu radnu snagu i gomilu radnih sati. Boljim razumijevanjem problema s kojima se radionica koja restaurira vaš oldtimer može suočiti, shvatit ćete koje zadatke trebaju obaviti i zašto od vas očekuju da im uredno i odmah platite.

Ne postoje dva ista vozila za usporedbu (pa makar se radilo o istom modelu i tipu vozila) prije početka same restauracije, te bi od strane radionice bilo neozbiljno tražiti procijenu vrijednosti popravka sa drugim sličnim vozilom. Samoj radionici nije jednostavno dati procjenu koja će biti egzaktna, jer u najmanju ruku nije u mogućnosti rendgenski snimiti vozilo: teško je procjeniti količinu hrđe i raznih oštećenja dok se cijelo vozilo ne rastavi i pregleda svaki dio.

Iz tog razloga nisu rijetke radionice koje će u ugovor ili ponudu o popravku vašeg oldtimera staviti i klauzulu od dodatnim troškovima koji mogu nastati ako je potreban dodatni rad. Plaćanje po satu rada sigurno je najskuplji način da se provede restauracija. Ako želite najbolju kvalitetu, nema alternative, pogotovo iz perspektive radionice koja će u tom slučaju utrošiti "beskrajne" sata rada nebi li posao odradili do savršenstva.

Budite skeptični oko odokatvnih dogovora sa radionicom za fiksnu cijenu restauracije. Kada rastave vaše vozilo, ako ima puno više posla od onoga koji su procjenili (a obično je to tako), zaračunat će vam dodatne sate, ili će jednostavno ne popraviti stvari koje oku nisu vidljive i tako uštedjeti. Dobar dio radionica traži da im se prije početka bill kakvog posla položi određeni dio avansa za dijelove koje trebaju nabaviti. Sa boljim radionicama mogući su razni vidovi dogovora oho plaćanja; na tjednoj, dvotjednoj ili mjesečnoj osnovi, ovisi o tome kako se dogovorite. Svaki izdani račun koji plaćate popravak treba sadržavati točan opis radova, listu kupljenih dijelova i kratki opis napretka poslova koji su izvršeni. 

Ako su svi troškovi realno obračunati, platite račun odmah. Ako ne platite na vrijeme, radionica ima pravo vaše vozilo staviti sa strane i stati sa procesom restauracije. Na taj način radionica gubi fokus na vaše vozilo, što nikako nije dobro. 

Ako nemate želja da cijeli proces restauracije bude gotov u određenom (kraćem) roku, dogovorite takav postupak unaprijed. Na taj način radionica će odraditi određeni dio posla dok ne potroši određeni novac - budžet. 

Ponavljamo, pripremite sumu novca za koju ste se dogovorili i platite posao koju je radionica izvršila, u suprotnom vam ista radionica može zaračunati troškove skladištenja vozila.

Sličan sadržaj

Više u ovoj kategoriji: « Kablarić auto Restauracije GIGI »

Google oglas

Istaknuti oglas