Utorak, 17 Srpanj 2012 20:26

Vršidba žita u Staroj Subockoj

Vršidba Vršidba
Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ iz Stare Subocke organizator je tradicionalne, treće po redu vršidbe žita koja je 15.srpnja održana u Staroj Subockoj i kao sadržaj pod pokroviteljstvom Grada Novske obogatila ovogodišnji program „Ljeto u Novskoj“.
Izuzetno  je bio veliki interes mještana Subocke susjednih naselja  kao i zaljubljenika u stare strojeve koji  su uživali u cjelodnevnoj  manifestaciji prezentaciji vršidbe žita, slavonskim nošnjama i običajima, pjesmi i plesu.
Odltimer Klub „Lanz- Buldog“  okuplja zaljubljenike u stare strojeve , a u protekle dvije godine koliko djeluju sudjelovali su na brojnim izložbama, promotivnim vožnjama, Danima kulture u Krapju, Lukovu u Novskoj, i izložbama konja i Rally traktora u Garešnici.
Autor knjige „Stara i Nova Subocka„ , Ivan Gračaković  u  svojoj pozdravnoj riječi govorio je o lokaciji na kojoj se manifestacija održava  gledajući s povijesne strane,  a to je mjesto između riječice Subocka, crkve pohoda blažene Djevice Marije  iza mjesnog doma, gdje su nekad stari Suboćani održavali veliki sajam, mjestu gdje je osnovan i DVD Stara Subocka 1932.godine, a u neposrednoj blizini je škola i raskrižje puteva.
 
Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir čestitala je mještanima Subocke i svim mještanima okolnih naselja što za mjesto svog života izabrali ruralni kraj.
U ime organizatora manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Novske Marin Piletić  koji je podsjetio kako je prije tjedan dana na imanju Ožoga  prezentiran stari običaj vršidbe žita ručno  i ovaj pomoću strojeva,koji su ne tako davno još bili uobičajeni na ovim prostorima.
Zahvalio je svim udrugama žena, vatrogascima i Oldtimer Klubu“ Lanz -Buldog“ na organizaciji te riječima „Slavonijo dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“, otvorio manifestaciju vršidbe žita u Staroj Subockoj.

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.