Petak, 03 Kolovoz 2012 10:26

U Selnici otvoren oldtimer muzej Šardi

Muzej oldtimera Šardi Muzej oldtimera Šardi

Više od tri desetljeća zaljubljenik u starine Ignac Šardi iz Selnice ulagao je svoje znanje, rad i nemala sredstva u obnovu starina, posebno prijevoznih sredstava. Rezultate te svoje djelatnosti sada je priredio i predstavio javnosti.

U prostoru bivšeg proizvodnog pogona za izradu alu i plastične stolarije, u samom središtu Selnice, uredio je muzej starih prijevoznih sredstava i starinskih predmeta.

Muzej nazvan Oldtimer muzej Šardi u prisustvu brojnih posjetitelja i uzvanika otvoren je 26. srpnja. Otvorenim ga je proglasio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a prilikom otvaranja prisutnima su se, osim vlasnika muzeja, obratili i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić te međimurski župan Ivica Perhoč. 

Svi su oni istaknuli vezu između kulture i turizma koja dolazi do izražaja kod ovakvih i sličnih sadržaja i obogaćuje turističku ponudu Međimurja i šire. Ministar Jakovina stoga je i rekao da ministrima kulture i turizma može biti žao što nisu prisustvovali činu otvaranja te i na taj način podržali ovu i slične aktivnosti. Vlasnik muzeja I. Šardi rekao je da se radi o jedinstvenom projektu u Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj te je dodao: - Sretan sam što sam jedini to realizirao, ali sam istovremeno i tužan jer nemam konkurencije i suradnike na tom planu. 

Šardi je zahvalio supruzi Biserki koja je cijelo to vrijeme strpljivo podnosila njegovu posvećenost starinama i radu na njihovoj obnovi, kao i svima onima koji su mu u bilo čemu pomogli kod otvaranja muzeja. Otvaranju su prisustvovali i članovi Oldtimer kluba Međimurje, čiji je Šardi član, kao i kluba ljubitelja starih vozila iz Ljutomera. U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja nastupili su ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice i Mžmuška vokalna skupina Sveti Juraj iz Općine Sv. Juraj na Bregu. Na domjenku nakon svečanog dijela goste su svojom svirkom zabavljali članovi Oldtimer benda.

Stotine izložaka
U Oldtimer muzeju Šardi može se razgledati blizu stotinjak starh prijevoznih sredstava - od bicikla i motorkotača do automobila i traktora, a izloženo je i staro vatrogasno vozilo te tramvaj. Vlasnik je posebno ponosan na svoju kolekciju od pet čeških automobila marke Tatra proizvedenih u razdoblju od 1931. do 1969. godine.

Najstariji izlošci prijevoznih sredstava su motorkotač iz 1929. godine te automobil iz 1930. Osim vozila, posjetitelji mogu vidjeti starinski alat i opremu stolarske i postolarske radionice, kao i stara glazbala, gramofon, radio i kasetofon, stare pisaće strojeve, kolekciju starih oružja.

Cijene ulaznica su 20 kuna pojedinačno i 40 kuna obiteljski. Muzej je otvoren svakog dana, osim ponedjeljka, od 9 do 11 te od 16 do 18 sati.

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.