Ponedjeljak 30 Ožujak 2020
Ponedjeljak, 08 Svi 2017 14:38

Titov Fiat 500 na aukciji

Fiat 500 Jolly Fiat 500 Jolly

Takozvani automobili za plažu, svojevrsne preteče kasnijih bagija, bili su prilično popularni od kasnih 1950-ih do početka 1970-ih, a najveći je proizvođač bila talijanska karoseristička radionica Ghia. Oni su većinu modela bazirali na Fiatima 500 i 600, no postojala su inačice i na kombijima, ali i modelima kao što su Renault 4CV ili Autobianchi Bianchina.

Usprkos tome što su bazirani na skromnim narodnim automobilima ovi su modeli koštali kao suho zlato, pa su ih nerijetko na imanjima vozili slavni, poput Aristotela Onassisa ili Yula Brynnera. Na talijanskom su tržištu ovi automobili bili poznati kao 'La Spiaggina', a na međunarodnom pod nazivom Jolly.

Josip Broz Tito često se koristio ovakvim vozilima, na Brijunima ili u drugim rezidencijama, povremeno ih i sam vozeći. Britanska aukcijska kuća Coys 18. će svibnja u Londonu ponuditi Fiat 500 Jolly iz 1964., koji se u katalogu i najavama netočno prezentira kao Titov automobil.

Titov Fiat 500 Jolly

Tri takva automobila nabavljena su za potrebe Beogradskog sajma 1964., a ovo je jedan od njih. Do 1980-ih u njima su se vozili važni uzvanici tijekom razgledavanja sajma, te je vrlo vjerojatno kako je Maršal uistinu vožen i u konkretnom primjerku koji se nudi, a koji je donedavno bio izložen u beogradskom Muzeju automobila. Nažalost, vlasnik nje odolio tržišnom zovu sve viših cijena ovakvih automobila – procjenjuje se da bi ovaj mogao postići između sedamdeset i sto tisuća funti, no povezanost s Titom mogla bi još i povećati cijenu – te će očigledno još jedan automobil povijesno vezan za ove prostore otići u ruke nekog stranog kolekcionara.

A ostala dva? Još je jedan u Beogradu, a drugom se izgubio trag, neki smatraju da je uništen u prometnoj nesreći. No jedan je 500 Jolly dobro skriven u jednom ruralnom predjelu Hrvatske, te treba istražiti može li ga se brojem šasije povezati s tim nestalim ili je došao iz neke druge priče.(izvor: AutoPortal)