Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 09:31

Otvoren Muzej oldtimera u Varaždinu

Vlasnik Živko Skuhala Vlasnik Živko Skuhala

Od petka svi Varaždinci i turisti koji posjećuju barokni grad mogu uživati u postavu osebujnog novootvorenog Muzeja oldtimera i stare tehnike, čiji je vlasnik prof. Živko Skuhala.

Podsjećamo, stvaratelj impozantnog fundusa ovog privatnog Muzeja je akademski slikar i poznati hrvatski kolekcionar. Riječ je o neumornom restauratoru Živku Skuhali, koji je u proteklih 30 godine prikupio i obnovio velik broj unikatnih motocikla, bicikala te različitih strojeva i uređaja.

U njegovoj zbirci nema čega nema, a sva ta čuda tehnike izložio je u svom privatnom prostoru na dvije etaže. Muzej oldtimera i stare tehnike povodom Dana Grada Varaždina otvorio je gradonačelnik Ivan Čehok, na prigodnoj svečanosti u Ulici Otona Župančića 4.

– Ostao sam zatečen nakon saznanja da u Varaždinu postoji ovakvo bogatstvo koje dosad nismo imali prilike vidjeti. Znali smo jedino da se negdje, u nekoj maloj radionici, šrafa, švasa, farba i skida rđa sa starih bicikala i motora. Danas u Varaždinu imamo raritetnu zbirku koja je impresivna po broju eksponata i širini obuhvata – rekao je Čehok dodavši da će znatiželjnici moći razgledati najstarije modele bicikla iz Europe i svijeta, ali i one proizvedene u Varaždinu.

Na njega se nadovezao Živko Skuhala rekavši da bi teško uspio restaurirati sve izloške bez pomoći prijatelja.

– Mnogi od njih su danima kao volonteri rastavljali i sastavljali dijelove motora i bicikala i svima sam im zahvalan na tome. Postav Muzeja oldtimera i stare tehnike otvoren je za javnost od subote, 8. prosinca i svi posjetitelji su dobrodošli – naglasio je Skuhala.

Ujedno je uputio Gradu Varaždinu zahvalu jer je o svom trošku uredio i asfaltirao parkiralište, a Muzej je oslobođen plaćanja komunalne naknade.

(Izvor: regionalni.com; Foto:Ivan Agnezović)

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.