Utorak, 11 Studeni 2014 18:58

Otišao još jedan automobilski as

Đani na Salzburg ringu 1971 Đani na Salzburg ringu 1971

Hrvatsku je automobilističku i oldtimersku scenu jutros šokirala vijest o neočekivanom odlasku jednog od nekoliko najvećih vozača utrka u našoj povijesti, nenadmašnog Đanija Šverka.

Pri rođenju je u Buzetu dobio ime Ivan, no i za prijatelje i za sve ljubitelje auto utrka ostao je samo - Đani. U sjajnoj generaciji velikana utrka, s Palikovićem, Štrokom, Regvartom, Gluhakom, Langom i ostalima Đani je bio nedvojbeno najatraktivniji. Taktiziranje nije postojalo, vozio je uvijek na pobjedu, a automobile pripremao tako 'da se motor raspadne u počasnom krugu', kako je sam volio reći. Nastojao je povesti utrku i ondje ostati do cilja, što bi mu obično i uspjelo, ako bi automobil izdržao.

Bio je specijalist za Abarthe, kojima je često mrsio račune i natjecateljima u snažnijim, većim klasama. Neslužbeni je prvak Europe u klasi do 850 cm³ 1968., a domaćih naslova osvojio je pregršt, prvo u voljenim Abarthima, a kasnije i formulama V i Super V. Po završetku karijere posvetio se spašavanju trkaćih automobila kojima je njegova generacija nastupala, ali i zanimljivijih sportskih modela, te je prikupio najveću zbirku klasičnih automobila u Hrvatskoj.

Nažalost, nije uspio realizirati ambiciju da ih sve restaurira i izloži u vlastitom muzeju, no nadamo se da će nasljednici ostvariti taj projekt. Uspomena na njega ostaje svim zaljubljenicima u domaći automobilizam. 

Đani je podijelio svoje pokale i otišao u vječnost. Istrijan po rođenju, Zagrepčanec po življenju. Jedan od najvećih iz zlatne generacije sedamdesetih, s titulom prvaka Europe na kružnim stazama u svom legendarnom „Abarthu 1000“, uz bezbroj sjajnih utrka i pobjeda na kružnim i brdskim stazama. Nema više Gluše, Dade, Mireka, u nebeski „parc ferme“ pridružio im se i Đani. 

Hvala mu za sve što je dao hrvatskom auto sportu i nek mu je vječna hvala i slava.

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.