Utorak, 22 Siječanj 2013 21:32

Olditimer bus prevozi Zagrepčane na 8. Noć muzeja

Brzi Vinko Brzi Vinko

Stari autobus od milja zvan ‘Brzi Vinko’, marke TAM 3000 i proizveden 1968., pojavit će se na ulicama Zagreba 25. siječnja u podne!

Brzi Vinko će građane Zagreba toga petka kupiti po gradskim ulicama i voziti u Muzej automobila Ferdinand Budicki - na 8. Noć Muzeja, gdje će kao prvi izlazak novog Muzeja u javnost na 1500 kvadrata prostora biti izloženo 50 starodobnih automobila i motora.

Sama vožnja je oldtimerski doživljaj, jer je Brzi Vinko uređen prvenstveno za zabavu i obilazak vinskih cesta i promociju eko-turizma u požeškom kraju.

Radi ugođaja u unutrašnjosti montirana je peć na drva, tako da dim privlači pažnju gdje god se pojavi – a na parkiralištu Muzeja automobila dobit će uporabnu funkciju kroz kuhanje vina za posjetitelje.

U zadnjem kraju autobusa nalazi se pak kutna garnitura na izvlačenje, tako da se Vinko, ako zbog previše vina bude potrebno, vrlo brzo može pretvoriti u spavaonicu.

Inače, svoje ime dobio je po svojoj zavidnoj maksimalnoj brzini od 80 km/sat – i naravno, vinu.

U svojoj bogatoj autobiografiji pamti se da je Vinko odslužio ratni staž u 123. požeskoj brigadi moto satnija. Vojsci ga je zajedno sa 20 motora poklonio gosp. Vilko Sever. Nakon toga autobus završava u moto klubu Sokol iz Požege gdje je služio za prijevoz motora, da bi na kraju odbačen završio u jednom voćnjaku gdje je polako propadao - dok ga nisu zapazili članovi Udruge za očuvanje starih automobila i motocikala „Pleternica“ - i udahnuli mu novi život. (Večernji list)

Sličan sadržaj

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.