Srijeda 5 Listopad 2022
Petak, 03 Kolovoz 2012 10:26

U Selnici otvoren oldtimer muzej Šardi

Muzej oldtimera Šardi Muzej oldtimera Šardi

Više od tri desetljeća zaljubljenik u starine Ignac Šardi iz Selnice ulagao je svoje znanje, rad i nemala sredstva u obnovu starina, posebno prijevoznih sredstava. Rezultate te svoje djelatnosti sada je priredio i predstavio javnosti.

U prostoru bivšeg proizvodnog pogona za izradu alu i plastične stolarije, u samom središtu Selnice, uredio je muzej starih prijevoznih sredstava i starinskih predmeta.

Muzej nazvan Oldtimer muzej Šardi u prisustvu brojnih posjetitelja i uzvanika otvoren je 26. srpnja. Otvorenim ga je proglasio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a prilikom otvaranja prisutnima su se, osim vlasnika muzeja, obratili i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić te međimurski župan Ivica Perhoč. 

Svi su oni istaknuli vezu između kulture i turizma koja dolazi do izražaja kod ovakvih i sličnih sadržaja i obogaćuje turističku ponudu Međimurja i šire. Ministar Jakovina stoga je i rekao da ministrima kulture i turizma može biti žao što nisu prisustvovali činu otvaranja te i na taj način podržali ovu i slične aktivnosti. Vlasnik muzeja I. Šardi rekao je da se radi o jedinstvenom projektu u Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj te je dodao: - Sretan sam što sam jedini to realizirao, ali sam istovremeno i tužan jer nemam konkurencije i suradnike na tom planu. 

Šardi je zahvalio supruzi Biserki koja je cijelo to vrijeme strpljivo podnosila njegovu posvećenost starinama i radu na njihovoj obnovi, kao i svima onima koji su mu u bilo čemu pomogli kod otvaranja muzeja. Otvaranju su prisustvovali i članovi Oldtimer kluba Međimurje, čiji je Šardi član, kao i kluba ljubitelja starih vozila iz Ljutomera. U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja nastupili su ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice i Mžmuška vokalna skupina Sveti Juraj iz Općine Sv. Juraj na Bregu. Na domjenku nakon svečanog dijela goste su svojom svirkom zabavljali članovi Oldtimer benda.

Stotine izložaka
U Oldtimer muzeju Šardi može se razgledati blizu stotinjak starh prijevoznih sredstava - od bicikla i motorkotača do automobila i traktora, a izloženo je i staro vatrogasno vozilo te tramvaj. Vlasnik je posebno ponosan na svoju kolekciju od pet čeških automobila marke Tatra proizvedenih u razdoblju od 1931. do 1969. godine.

Najstariji izlošci prijevoznih sredstava su motorkotač iz 1929. godine te automobil iz 1930. Osim vozila, posjetitelji mogu vidjeti starinski alat i opremu stolarske i postolarske radionice, kao i stara glazbala, gramofon, radio i kasetofon, stare pisaće strojeve, kolekciju starih oružja.

Cijene ulaznica su 20 kuna pojedinačno i 40 kuna obiteljski. Muzej je otvoren svakog dana, osim ponedjeljka, od 9 do 11 te od 16 do 18 sati.

Google oglas

Istaknuti oglas