Utorak, 13 Studeni 2012 18:07

Grad ustupio tvornicu Pluto za muzej automobila

Automobil je na zagrebačke ulice stigao je prije 114 godina. Uskoro će postati bogatiji za muzej automobilizma, prvi u Hrvatskoj. 

Sve vam u životu mogu uzeti, ali uspomene ostaju. Klub Zagrepčana osnovan je 1931. godine, a Ferdinand Budicki je umro 1951. Danas je zaboravljena legenda Zagreba, tim riječima obratio se Silvije Degen brojnim Zagrepčanima koji su došli na predstavljanje projekta Ferdinand Budicki. 

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi obzirom da Zagreb i Hrvatska nemaju knjigu, muzej ili tek film posvećen automobilu. Taj najrevolucionarniji proizvod u povijesti na zagrebačke je ulice stigao prije 114 godina. Zbog toga su zaljubljenici u naš grad i limene ljubimce osmislili cijeli projekt kako bi se oživjele uspomene na automobilizam u Hrvatskoj. 

- Zahvalni smo Gradu koji nam je ustupio 1.670 metara kvadratnih prostora u nekadašnjoj tvornici Pluto. Ona još uvijek nije uređena, ali to će biti mjesto na kojem će se nalaziti Muzej automobila Ferdinand Budicki.

Želja nam je otvoriti vrata u lipnju 2013. godine, a već 25. siječnja, u Noći muzeja, građanima ćemo prirediti multimedijalni spektakl - istaknuo je Valentino Valjak koji je, između ostalog, i autor monografije pod nazivom 'Bešte, ljudi - ide auto' i idejni začetnik i pokretač ovog projekta.

Riječ je o knjizi koja govori o razvoju automobilizma u Hrvatskoj, a nastala je na osnovu višegodišnjeg istraživanja svih dostupnih izvora i razgovara s članovima obitelji začetnika automobilizma na našim prostorima.

Sastanku u Klubu Zagrepčana odazvao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  

"Prekrasno je da u Zagrebu imamo entuzijaste koji su spremni uložiti svoje vrijeme i trud u projekt kao što je pokretanje Muzeja automobila. Svaka čast i priznanje prof. Valentinu Valjku i njegovoj ekipi na dvije godine truda i rada – od kada sam prije godinu i pol prvi puta čuo za ovu inicijativu pa do danas, doista je odrađen lavovski dio posla. Grad ce i dalje podržavati ovu inicijativu, i prostor u tvornici Pluto postat će novi kulturni ures Grada Zagreba. Pokrenut ćemo Muzej automobila Ferdinand Budicki do lipnja 2013.!’, naglasio je među ostalim gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.